Koploperproject
In samenwerking met onder meer de gemeente Noordoostpolder, het platform Netwerk Energieneutraal, MijnMVO en DZyzzion, is februari 2022 een nieuw Koploperproject toekomstbestendig ondernemen voor MKB-bedrijven gestart.
Toekomstbestendig ondernemen
Overheden, marktpartijen en consumenten verlangen steeds vaker van bedrijven dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in eisen in aanbestedingen en inkooptrajecten en in veranderd koopgedrag van consumenten. Wil je als bedrijf niet achter het net vissen dan is het zaak om een helder verhaal te hebben, dat veel verder gaat dan alleen ledlampen en zonnepanelen.
Tegelijkertijd is het zaak om tijdig te anticiperen op de huidige transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. De coronacrisis zal deze transitie nog versnellen. Zowel in Nederland als vanuit de Europese Unie zal hierin fors worden geïnvesteerd. Er komt dan ook veel op bedrijven af in de komende jaren. Daarin liggen veel kansen voor bedrijven die tijdig innoveren, maar ook risico’s voor bedrijven die zich niet tijdig weten aan te passen. Het is dus zaak om zo snel mogelijk werk te maken van toekomstbestendig ondernemen.
Het Koploperproject
Het Koploperproject helpt bedrijven en andere organisaties om toekomstbestendig ondernemen op een praktische en structurele manier op te pakken. Het geeft helder inzicht in je sterke punten en verbeterpunten en maakt duurzaamheid meetbaar. Het resultaat is een handige integrale duurzaamheidsagenda en een overtuigend verhaal naar de stakeholders toe. Je krijgt een schat aan praktische tips mee en je leert al doende van andere Koplopers. Je wordt wegwijs in het oerwoud van ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en ontdekt wat voor jouw bedrijf wel en niet relevant is. Bovendien breid je je netwerk uit met inmiddels meer dan 450 eerdere deelnemende bedrijven en organisaties! Door ook Koploper te worden, kom je gemakkelijk bij anderen op de koffie. Misschien wel nieuwe klanten of partners. Tenslotte zorgen we voor positieve publiciteit voor de Koplopers.
Initiatief
Het Koploperproject is een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion, die het eerste Koploperproject al in 2010 is gestart. Sindsdien zijn er al meer dan 45 Koploperprojecten uitgevoerd in meerdere provincies, met meer dan 450 deelnemers. DZyzzion werkt hierbij samen met partners en adviseurs uit de regio.
“Het bestaansrecht van bedrijven staat in de huidige tijd onder druk, je moet mee in de transitie om te overleven. Maar hoe doe je dat? Het Koploperproject daagt je uit, zet je aan het denken én biedt jou praktische, hands on tools om jouw bedrijf te ontwikkelen naar een duurzame onderneming.”
Voor wie?
Het Koploperproject richt zich in de eerste plaats op vooruitstrevende mkb-bedrijven met een omvang van minimaal 10 medewerkers. Maar ook andere organisaties, zoals zorg- of onderwijsinstellingen of gemeenten doen regelmatig mee.
Noordoostpolder
De coördinatie van het Koploperproject in Noordoostpolder wordt gedaan door Karin Pals van Netwerk Energieneutraal. De bedrijven worden inhoudelijk begeleid door Oene Venema van MijnMVO en Jaap de Vries van DZyzzion. Het traject duurt gemiddeld ongeveer 9 maanden en bestaat uit een individueel adviestraject per deelnemer, gecombineerd met diverse inspirerende uitwisselingsmomenten tussen deelnemers.
Extra voordelig
De deelnamekosten bedragen € 3.500 excl. BTW*. Bedrijven kunnen (onder voorwaarden) gebruik maken van een voucher van Horizon Flevoland, waarmee 50% van de kosten kunnen worden vergoed. Daarmee is deelname nu extra voordelig. Zie het bovendien als een investering in de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Volgens eerdere deelnemers verdien je het dubbel en dwars terug!
Deelnemers krijgen een jaar lang gratis toegang tot de MijnMVO-applicatie, waarmee ze de voortgang van hun duurzaamheidsagenda kunnen blijven monitoren.
* excl. een startlicentie voor de Milieubarometer (€ 133,-)
Tijdsbesteding
Van de Koplopers wordt een actieve deelname verwacht. Dat betekent dat je er wel wat tijd in moet steken. Gemiddeld is dit tussen de 30 en 60 uur gedurende de looptijd van het project. Maar je hebt dat grotendeels zelf in de hand. De ervaring leert wel dat de deelnemers die actiever deelnemen er ook meer voordeel uithalen. Ook dit is een investering in toekomstbestendigheid. Uiteindelijk bespaar je juist veel tijd, want als je alles zelf zou moeten uitvinden, zou je veel meer tijd kwijt zijn!
“De regionale aanpak van het Koploperproject zorgt ervoor dat het direct toepasbaar is voor onze onderneming. Ondernemers uit de buurt herkennen mijn uitdagingen en begrijpen wat er nodig is om mee te gaan in de transitie.”
Koplopers 2022
Op maandag 28 februari 2022 zijn 13 deelnemers gestart met het project door middel van een kick-off bijeenkomst. Op 21 juni stond de eerste workshop gepland, met daarin de uitwisseling van de resultaten van de nulmetingen. Op dinsdag 15 november 2022 werd de koploperaward uitgereikt aan Bol van Staveren tijdens het symposium van de BVN (Bedrijven Voor Noordoostpolder).
2023