Emmeloord - 14-07-2023

 

Elk jaar ondersteunt Gelijk-Stroom groene goede doelen met een financiële bijdrage, waarbij het publiek de gekozen initiatieven bepaalt. Dit jaar zijn de gelukkige ontvangers de St. Josephschool en Triade Vitree.

 

Op de St. Josephschool in Emmeloord is het een spannend moment voor de leerlingenraad. Meneer Frans van de Lindeloof, projectleider van Gelijk-Stroom, is aanwezig om hen een prijs te overhandigen, of eigenlijk twee prijzen. Ze ontvangen een waardecheque van maar liefst € 1.252,00 voor de aanschaf van een display voor de zonnepanelen en een waardecheque van € 375,00 voor het planten van bomen in de schooltuin. Ook de nieuwe buren van Triade Vitree zijn aanwezig om een waardecheque van € 375,00 voor het planten van bomen in ontvangst te nemen. Dit vormt meteen een mooi moment om als buren kennis met elkaar te maken.

Margret Omtzigt, directeur van de St. Josephschool, prijst de leerlingen van de leerlingenraad vanwege hun enthousiasme en ondernemerszin. Ze benadrukt hoe geweldig het zal zijn wanneer de leerlingen binnenkort via een display in school kunnen zien wat de zonnepanelen opbrengen. Petra Hartog, regiomanager van Triade Vitree, vertelt de leerlingen over de toekomstige buren die het nieuwe pand naast hun school zullen betrekken. Ze stelt voor om op een later moment een kennismakingsactiviteit te organiseren.

 

Gelijk-Stroom

Frans van de Lindeloof legt uit dat Gelijk-Stroom met meer dan 100 andere energiecoöperaties in Noord-Nederland aangesloten is bij energiemaatschappij Energie VanOns. ‘We willen de duurzaam opgewekte energie van windmolens en zonnepanelen in de Noordoostpolder beschikbaar stellen aan de inwoners van deze regio. De zonne-energie en windenergie die hier aanwezig zijn, moeten volledig ten goede komen aan de lokale bevolking.’ Hij overhandigt de waardecheques aan de leerlingenraad en de medewerkers van Triade Vitree en is ervan overtuigd dat ze samen mooie bomen zullen uitkiezen. Dat gaat zeker lukken volgens de  leerlingenraad: ‘we geven u wel een seintje wanneer de bomen geplant worden.’

 

Burgerinitiatief

Elk jaar dragen inwoners van de Noordoostpolder projecten aan die zij graag financieel willen steunen om hun ideeën te realiseren. Initiatieven die een steuntje in de rug verdienen, kunnen met argumentatie worden aangemeld via info@gelijk-stroom.nl. Deze projecten moeten sociaal-maatschappelijk zijn en bij voorkeur duurzaam. Gelijk-Stroom kijkt uit naar de goede ideeën van de bewoners, en waardeert de betrokkenheid van de enthousiaste leerlingenraad van de St. Josephschool. Zij inspireren mogelijk ook leerlingen van andere scholen met hun ideeën. ‘We vinden het erg leuk dat de jeugd betrokken is bij de energietransitie. Zij hebben immers de toekomst’, aldus Van de Lindeloof.

 

Bijdrage van Energie VanOns

Gelijk-Stroom ontvangt van energiemaatschappij Energie VanOns jaarlijks € 75 per klant. Een deel van deze inkomsten is bestemd voor duurzame sociaal-maatschappelijke doelen en een ander deel is bedoeld voor het aanplanten van bomen ter compensatie van CO2-uitstoot. De overhandigde cheques aan de St. Josephschool en Triade Vitree zijn afkomstig van de inkomsten van 2022. Kandidaten voor de cheques van volgend jaar kunnen nu al aangemeld worden via info@gelijk-stroom.nl.

 

Naar overzicht