Emmeloord - 30-06-2022

 

Energiecoöperatie Energie Pioniers Noordoostpolder is één van de 142 lokale energiecoöperaties die aangesloten zijn bij Energie VanOns. Tijdens de spannende finale maandagavond in de Drachtster Sluisfabriek pakte Energie VanOns de hoofdprijs bij de Duurzame 30.

 

De Duurzame 30 is een initiatief van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. De jury vindt, zo staat in het rapport, dat Energie VanOns een voorbeeldfunctie bekleedt in het Noorden. De jury toonde zich onder de indruk van de verbinding die wordt gelegd met energiecoöperaties.

Energie VanOns krijgt als beloning 100.000 euro aan advertentiebudget bij Mediahuis Noord. De jury hoopt dat het bedrijf het geld inzet om het werk van alle coöperaties zichtbaar te maken. En: deze lokale initiatieven verdienen niet alleen een compliment, maar ook een groot podium!

 

Prijs voor vrijwilligers

Jan Koster nam de prijs namens Energie VanOns in ontvangst. Hij prees alle vrijwilligers van de coöperaties. “We gaan het budget in samenwerking met hun nuttig gebruiken.”

Energie VanOns levert klanten lokaal opgewekte groene stroom. Bij Energie VanOns zijn 142 lokale energiecoöperaties aangesloten. Verreweg de meeste daarvan zijn afkomstig uit Friesland, Groningen en Drenthe. Voor iedere klant krijgen de coöperaties een bedrag. Het geld kunnen ze vervolgens besteden aan projecten en initiatieven die de leefbaarheid en de duurzaamheid in de eigen omgeving ten goede komen.

 

De duurzame 30

Voor de eerste editie van de Duurzame Dertig kwamen bijna honderd aanmeldingen binnen. Er bleven uiteindelijke negen finalisten over, drie per provincie.

Waar Energie VanOns de grote prijs won, kwam Pottle als beste Friese initiatief uit de bus en Meten = Weten was het winnende initiatief uit Drenthe. De overige finalisten waren 3D- geprinte sloepen van gerecycled materiaal, de Coöperatie Jouw Dagelijkse Kost, Het gastronomische voedselbos Oogstwold, de Streekboer en de vereniging Drentse Voedselbossen. Alle genomineerden kregen als cadeau twee bomen. Die worden ter compensatie van CO2-uitstoot geplant door de stichting Trees for All.

Naar overzicht