Emmeloord - 23-03-2021

 

Een beweegbos bij een school, een overdenkingsplek bij een urnenmuur en een duurzame kas bij een zorgboerderij. Wie energie krijgt van Polderstroom, geeft energie aan deze doelen.

 

Polderstroom is groene energie ‘van, voor en door de polder’. In de markt gezet door energiecoöperatie Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN). “Het gaat om groene energie die híer wordt opgewekt, dóór onze eigen inwoners en híer ook wordt verbruikt”, zegt Frans van de Lindeloof, campagneleider van Polderstroom. Campagne blijft nodig, stelt hij, “want hoewel de energiepioniers al jaren voorop lopen, beseffen nog te weinig polderbewoners dat we hier onze eigen energiecoöperatie hebben”. 

 

In top duurzaamheidsranking

EPN is aangesloten bij Energie VanOns (EVO), de overkoepelende energiemaatschappij van inmiddels meer dan tachtig kleine, groene energiecoöperaties in Noordoost-Nederland. EVO staat al enkele jaren met een 10 in de top van de duurzaamheidsranking. EPN krijgt van EVO per aangebrachte klant jaarlijks € 75. Die bijdrage laten de pioniers terugvloeien in Noordoostpolder door onder meer sociaal-maatschappelijke - bij voorkeur duurzame - doelen financieel te ondersteunen. In het kader van de campagne Polderstroom heeft EPN het publiek in februari opgeroepen hiervoor nominaties in te dienen. “Die oproep heeft wel wat losgemaakt!”, zegt Van de Lindeloof enthousiast.

 

Goede doelen 2021

Uit de nominaties hebben de energiepioniers vervolgens drie doelen geselecteerd voor de bijdrage over 2021. Het bedrag wordt begin 2022 uitgekeerd. Hoe hoog dat bedrag wordt, is afhankelijk van de persoonlijke keuze van klanten van Polderstroom. Per klant wordt € 10 uitgekeerd en iedere klant bepaalt zelf naar welk van de drie doelen zijn of haar bijdrage gaat. De drie doelen voor 2021 zijn: een beweegbos bij basisschool De Floreant in Luttelgeest; een duurzame kas bij Zorgboerderij De Bosrand in Tollebeek; een plek om rustig te zitten bij het columbarium op de begraafplaats in Ens.

 

Bijdrage Energie VanOns

“Om de initiatiefnemers van de goede doelen alvast een hart onder de riem te steken, geeft energiemaatschappij EVO elk van de drie doelen € 250 cadeau”, kan Van de Lindeloof vertellen. “Dat is een mooie opsteker, waar we uiteraard heel blij mee zijn!” Hij reed er persoonlijk voor naar Groningen om de cheques symbolisch in ontvangst te nemen. “Daarboven kunnen de mensen achter de doelen het totaalbedrag nog verhogen door zelf als ambassadeurs van Polderstroom op te treden”, gaat Van de Lindeloof verder, want dat is de volgende stap in de campagne.

 

Spek de clubkas

Clubs en verenigingen kunnen zich aanmelden als ambassadeur van Polderstroom. “Voor iedere klant die je binnenhaalt - vanaf minimaal vijf - krijg je € 15 voor de clubkas. Dat kan aardig oplopen. En vergeet niet: hoe meer klanten, hoe meer er een volgend jaar weer te verdelen valt onder weer nieuwe goede doelen. Misschien is dat wel een project van jouw club.” Zo gaat er veel energie uit van Polderstroom. “Het krijgt bottom-up de aandacht die het verdient, we houden de stroom in de polder en er stroomt geld terug in de samenleving. Als je daar geen energie van krijgt!”

 

Op de foto: Frans van de Lindeloof krijgt de cheques van Energie VanOns uitgereikt door communicatiemedewerker Rolina Wiechers. ©EVO

Naar overzicht